Mietitkö keskeneräisen suunnitelman kanssa, kannattaako vielä aloittaa unelman tavoittelu? Usko pois, sinun ei tarvitse vielä tietää jokaista tulevaa askelta ja siirtoa voidaksesi aloittaa matkasi kohti muutosta ja omaa unelmaasi.

Olen huomannut, että monesti jarrutellaan liikkeelle lähtöä, koska koetaan ettei suunnitelma ole vielä loppuun asti hiottu ja kristallin kirkas. Saatetaan jäädä paikoilleen odottamaan ahaa-elämystä siitä, mitä teen tai mitä tulee tapahtumaan muutaman viikon, kuukauden, vuoden kuluttua. Tässä postauksessa kerron, miksi et tarvitse tuota tietoa ollessasi lähtöruudussa.

Miksi sinun kannattaa aloittaa, vaikka suunnitelma olisi vielä keskeneräinen?

Matka kohti unelmaasi on aina hyppy tuntemattomaan. Ja me ihmiset pääsääntöisesti tykkäämme turvallisuuden tunteesta. Täysin uusi ei tunnu tältä, joten on ihan luonnollista, että uuden edessä koetetaan pitää langat tiukasti käsissä. Edes sitä kautta että jäädään hiomaan ja hiomaan omaa suunnitelmaa mahdollisimman täydelliseksi ja aukottomaksi.

Tiedän kokemuksesta (useistakin!) mitä käyt läpi. Olen ollut tuossa tilanteessa kerran jos toisenkin. Löytänyt itseni junnaamasta paikoillani, vaikka oma unelma, ja toive muutoksesta on pyörinyt mielessäni jatkuvasti. Suunnitelmia oli paljon, mutta omat toiveet ja unelmat myös jäivät pitkäksi aikaa sellaisiksi.

En tokikaan sano että suunnitelmallisuus olisi huono asia. Päinvastoin, se on äärimmäisen tärkeä työkalu saadaksemme oikeita asioita aikaan, ja päästäksemme toivomaamme suuntaan. Ja täysin ilman suunnitelmaa ei kannata rynnätä mihinkään. Mutta suunnitelman tärkeyden korostaminen on paikallaan vain tiettyyn pisteeseen saakka kerrallaan. Muuten siitä voi muodostua myös ansa. Jäämme kiipeliin, emme eteenpäin.

Suunnitelman keskeneräisyys voi huomaamattakin muodostua itselle tekosyyksi olla aloittamatta. Tai luoda muuten epävarmuutta. Mietit ettet voi edetä, kun et tiedä vielä askelmerkkejä lopputulemaan saakka. Pelkäät joutuvasi pulaan, kun et ole varma jokaisesta siirrosta mitä tulet tekemään.

Hyvä suunnittelu kyllä mahdollistaa sinulle onnistumisen, mutta ilman tekemistä ja käytännön askeleita et voi koskaan päästä sinne minne haluat.

Jos tunnistat itsesi siitä, että olet jäänyt paikoillesi keskeneräisten suunnitelmiesi kanssa, älä suotta kuitenkaan tunne syyllisyyttä tai huonommuutta. Aloittamisen kankeus on normaalia. Varmasti kaikki ovat olleet jossain kohtaa samassa tilanteessa.

Omalla kohdallani olen todellakin saanut itseni kiinni molemmista. Niin siitä, että olen käyttänyt tekosyynä keskeneräistä suunnitelmaa, kuin siitäkin että olen kokenut epävarmuutta mielestäni puutteellisesta suunnitelmasta. Ja sitten lykännyt aloittamista tolkuttoman pitkään.

On huomionarvoista että usein ennen aloittamista kietoudumme juuri tuohon suunnitelman keskeneräisyyden selitykseen, ja painamme siksi jarrua. Kuitenkin taustalla häärää yleensä jokin syvemmällä kummitteleva pelko ja rajoittavat uskomukset. Mm. niistä lisää tässä postauksessa: 5 syytä miksi unelman toteuttaminen epäonnistuu

 

Miten päästä eteenpäin?

Voidaksesi päästä oikeasti alkuun matkalla kohti unelmaasi, seuraavilla asioilla merkitystä.

  1. Sinun tulee keskittyä sillä hetkellä olennaiseen. 
  2. Sinun tulee aloittaa.

Mikä on olennaista?

Olennaista on nykyhetki ja se seuraava askel. Kyllä, askel yksikössä. Matkasi voi oikeasti alkaa kun tiedät sen yhden askeleen minkä otat seuraavaksi! Mikä tahansa muutos elämässä ja unelman tavoittelu on prosessi. Prosessi mikä koostuu useista palasista ja askeleista.

Prosessi on myös aina muuttuva, ja se tulee opettamaan ja antamaan sinulle uusia oivalluksia. Todennäköisesti siis myös odottamattomia käänteitä mahtuu matkaan. Näetkös, et voi ennen aloittamista edes tietää vastauksia kaikkeen. Et voi tietää mitä kaikkea eteesi tulee, ja mitä kaikkea tulet oivaltamaan. Ja miten kenties tulet itse muuttumaan matkan varrella.

Jos harppaat ajatustesi kanssa jo jonnekkin pitkälle tulevaan, irtaannut käsilläolevasta hetkestä. Käytät aikaasi ja energiaasi johonkin sellaiseen, mihin et voi hypätä jättämällä muut, aikaisemmat ja olennaiset askeleet ottamatta.

 

Aloita rohkeasti!

Ja se tärkein. Sinun täytyy aloittaa. Se on ainut tapa päästä eteenpäin kohti haluamaasi.

Muista myös, että tehty on aina parempi kuin täydellinen. Voit hioa suunnitelmaasi loputtomiin, mutta se ei edistä unelmasi toteutumista, jos aloittaminen jää.

Kuten edellä mainitsin, matka tulee ihan varmasti opettamaan sinulle uutta. Ja tuomaan todennäköisesti odottamattomiakin asioita eteen. Vaikka olisit suunnitellut miten pitkään hyvänsä, joudut kuitenkin uudelleen arvioimaan ja muokkaamaan tuota suunnitelmaa.

On tärkeä muistaa mitä kohden on menossa ja miksi, mutta sinun ei tarvitse tietää kuin aina se seuraava askel. Keskittyä siihen mikä on olennaista tehdä nyt. Se riittää. Luota prosessiin. Ja luota itseesi! Opit ja kehityt tekemällä, ja polkusi avautuu kyllä koko ajan enemmän.

Inspiroivia hetkiä!

💗Vuokko

  

Oletko somessa? Olisi mukava tavata sinut myös siellä!

Vuokko Instagramissa

Vuokko Facebookissa