Tuntuuko, että olet rakentanut arkesi ja elämäsi sen mukaan, miten ”normaalisti sen kuuluisi mennä”. Oletko havahtunut siihen, että valintojasi on ohjanneet ulkoapäin opitut uskomukset, ehkäpä odotuksetkin? Kenties olet itse muuttunut matkan varrella niin paljon, että huomaat ettet enää viihdy siinä mihin joskus aiemmin halusit? Kaipaat tilanteeseen muutosta, ja haluat aloittaa matkan kohti omannäköistä elämää.
Muutosta miettiessä saatetaan monesti törmätä piintyneisiin ajattelutapoihin ja uskomuksiin, mitkä saa kyseenalaistamaan omat toiveet ja unelmat. Omalla kohdallani olen myös erilaisten muutosten kohdalla joutunut niitä ravistelemaan.
Olen niin oman kokemukseni, muiden kanssa käymieni keskustelujen, ja myös mm. Somessa toisinaan havaitsemieni ajatusten ja keskustelujen pohjalta koonnut yhteen myyttejä, jotka olen jakanut kahteen eri postaukseen.
Erilaiset uskomukset ovat toisinaan tiukassa, eikä niiden murtaminen ole aina helppoa, mutta se kannattaa! Uskalla kyseenalaistaa myytit. Uskalla ajatella ja tuntea omalla tavallasi.
Kyseenalaista estävät uskomukset, kun haluat ottaa askeleita kohti omannäköistä elämää
1. Unelmien tulisi olla jotain ultimaattisen suurta, tulee pyrkiä ylittämään itsensä!
Nyky yhteiskunnassa arvostetaan korkealle tehokkuutta, menestystä, vaurautta ja statusta. Vielä kun pystyt toteuttamaan tämän jokaisella elämän osa-alueella, sen parempi. Tulla paremmaksi, suorittaa enemmän, edetä urallaan, omistaa enemmän jne.
”Dream big!” ”Kohti ääretöntä ja sen yli!” Olet varmasti törmännyt näihin sanontoihin kerran jos toisenkin. Hyvää sisältävät ja tarkoittavat ilmaukset ovat välillä myös omiaan lisäämään paineita. Voinko edes puhua unelmasta, jos se ole ”tarpeeksi suuri”? Olenko ihan luuseri, jos oma unelmani ei kohtaa tämän nousujohteisuuden tai yleisen arvostuksen kanssa? Entä jos minua kutsuu yksinkertaisempi ja hitaampi elämä? Ei, et ole luuseri. Voit lämpimästi onnitella itseäsi siitä, että tunnet itsesi ja tiedät mitä oikeasti haluat.
Onko sitten väärin unelmoida ns. ”isoista asioista”, itsensä ylittämisestä erilaisissa asioissa ja menestyksestä? Tähänkin vastaus on yksinkertainen: Ei missään nimessä!
Ei ole mitään standardia sille, minkälainen unelman tulisi olla. Kukaan muu ei voi määritellä mikä sinulle on parasta. Vain sinä itse tiedät millaisista palasista se sinun näköinen ja tuntuinen, hyvä elämä rakentuu.
Muista, että jokaisella on aina oma ainutlaatuinen tilanteensa, ja oma(t) unelmansa. Ei ole kahta samanlaista. Itsensä vertaaminen muihin ei tässä(kään) asiassa kannata. Se vain hukkaa aikaasi, ja harvemmin ainakaan kohottaa mielialaasi ja energiaasi. Se saatta pahimmillaan saada sinut perustamaan päätöksesi ulkopuolelta tuleville vaikutteille ja uskomuksille. Täysin omien sisäisten toiveidesi ja arvojesi vastaisesti. Ja mitä pidempään uit vastavirtaan omien arvojesi ja toiveidesi kanssa, sitä onnettomammaksi tulet.
2. Unelmien tavoittelu on itsekästä
Toisinaan olen törmännyt keskusteluihin missä kritisoidaan unelmien tavoittelussa sitä, miksi ei voi vaan olla tyyväinen siihen mitä jo on. Tottakai voi! Mutta se, että joku toinen lähtee toteuttamaan muutosta toivomaansa suuntaan, ei pitäisi olla keneltäkään pois.
Jos sen unelman eteen tekemään jonkinlaisia uhrauksia, saatetaan ihmetellä, miten voi ajatella vain itseään huomioimatta lähipiiriään.
Riippuen millaisia uhrauksia unelmansa eteen joutuu tekemään (esimerkiksi ajankäytöllisiä, taloudellisia tms), on sanomattakin selvää, ettei ainakaan puolisoaan ja lapsiaan voi tietenkään sivuuttaa. Keskustelua on tärkeä käydä. Keskustelemalla on mahdollisuus myös löytää uudenlaisia tapoja ottaa askeleita siihen uuteen suuntaan. Tai miettiä sopivampaa ajankohtaa aloittaa, jos perhetilanteen vuoksi on juuri nyt mahdotonta. Ole siis itsekin avoin kuuntelemaan erilaisia ehdotuksia, miten toimia.
Kuitenkin yleensä ne tärkeimmät ihmiset haluavat, että olet onnellinen. Kuka haluaa jonkun luopuvan omasta unelmastaan itsensä vuoksi, ja olevan onneton? Haluaisitko sinä?
Ja mitä se tekee lähipiirille, jos tilanteesi ottaa enemmän kuin antaa, etkä koe olevasi onnellinen? Väsynyt, surullinen, turhautunut ja/tai stressaantunut puoliso, vanhempi, tai muu sukulainen tai ystävä ei pidemmän päälle tuo läheisilleen mitään kovin postiivista. Kun sinä voit hyvin on myös lähelläsi hyvä olla. Ja kun ajattelen vanhempia, sehän on valtavan upea oppi ja esimerkki, että unelmiaan ja onnea kannattaa tavoitella.
Isommassa kuvassa, koko yhteiskunnan kannalta: Eikö se ole mahtavaa, jos yhteiskunta rakentuu onnellisista yksilöistä, jotka ovat ottaneet vastuun omasta hyvinvoinnistaan ja elämänlaadustaan?
Jatketaan tästä seuraavassa osassa!
Iloa ja lempeyttä,
🖤Vuokko
Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
5 syytä miksi unelmien toteuttaminen epäonnistuu
Onko sinulla tili somessa? Toivottavasti tavataan siellä, tervetuloa seuraamaan!