Olen useasti törmännyt siihen että, että henkilö toteaa kokevansa olonsa varsin epämiellyttäväksi alkaessaan muuttaa jotain tapaansa ajatella ja toimia. Samaan hengenvetoon saatetaan sanoa: ”Ei minun kannata yrittää tätä enempää, koska se saa oloni ahdistuneeksi ja stressaantuneeksi. Ehkä en vain ole sellainen ihminen joka voisi ajatella ja toimia toisella tavalla.” Mutta tiedätkös, se, että tapojen muuttaminen tuntuu vaikealta, ei tarkoita, ettei se olisi mahdollista. Tai, että se uusi tule aina tuntumaan epämukavalta.
Pakko heti alkuun vielä myöntää, että olen myös itse joskus ajatellut näin: Onko tässä mitään järkeä, jos joudun käymään näin hankalia tunneskaaloja läpi, ja kehoni vain laittaa hanttiin?
Tämä postaus on juuri Sinulle, joka tunnistat itsesi siitä, että järjellä ajateltuna toisenlainen tapa ajatella ja toimia edistäisi omaa hyvinvointiasi ja elämänlaatuasi, mutta mietit: Kannattaako yrittääkään muutosta, kun tunteet ja keho laittavat kampoihin?
Miksi tapojen muuttaminen tuntuu aluksi niin vaikealta
Nykyinen tapasi ajatella, tuntea ja toimia ei ole muovautunut yhdessä yössä. Olet täynnä automaattisia ohjelmointeja, mitä on varastoitunut alintajuntaasi ja kehoosi koko elämänhistoriasi ajan. Näiden muuttaminenkaan ei tapahdu sormia napsauttamalla.
Mutta voin heti kertoa sinulle hyviä uutisia: Se, miten ajattelet, tunnet ja toimit on oppimisen tulosta. Ja kyky oppia uutta säilyy läpi elämän. Jos ja kun olet oppinut nykyisen ajatus- ja toimintamallisi, voit oppia myös aivan uudenlaisen! Se on todellakin mahdollista, mutta haluan olla sinulle rehellinen: Se vaatii ponnisteluja.
Alitajuntasi ja kehosi haastavat sinua, kun alat muuttaa vanhoja ajattelu- ja toimintatapojasi
Kuten mainitsin olet täynnä automaattisia ohjelmointeja. Osa niistä on syntynyt tietoisesti, esimerkiksi kun olet opetellut lukemaan, kirjoittamaan, ajamaan pyörällä tai autolla. Aluksi se on vaatinut sinulta tietoisia ponnisteluja ja täyden huomiosi. Tänä päivänä sinun ei tarvitse enää tietoisesti miettiä mitä, miten ja missä järjestyksessä teet tutuksi tulleita asioita. Ne ovat niin automaattisia, että voit samalla tehdä muutakin. Pyörällä tai autolla ajamisen aikana voit miettiä illan ruokaa ja kauppalistaa sitä varten, keskustella ja muistutella lapsia kyydissä illan harrastusten aikatauluista.
Sinulla on myös paljon automaattisia tapoja ajatella ja toimia jotka olet oppinut suurelta osin tiedostamatta.
Huomaatko samanlaisen kaavan miten puhut itsellesi? Miten reagoit johonkin ei-toivottuun asiaan? Miten toimit kerta toisensa jälkeen samalla tavoin, vaikka tiedät ettei se ole itsellesi hyväksi? Miten jokin asia saa aina sinut tuntemaan ja ajattelemaan siten että voit huonosti? Tämän kaiken olet oppinut elämänhistoriasi aikana, vaikket olisi sitä tietoisesti harjoitellut.
Mitä enemmän toistetaan jotain samaa kaavaa, sitä automaattisemmin toimitaan aina samalla tavalla.
Esimerkikkinä muiden miellyttäminen, ja vaikeus omien rajojen asettamisessa.
Kuvitellaan, että sinulla on tapa asettaa aina muut etusijalle. Pyrit miellyttämään, ja tämän vuoksi autat ja huomioit muita sivuuttaen itsesi. Olet kuitenkin havahtunut siihen, ettei se ole itsellesi hyväksi ja haluat muutosta. Teet tuon päätöksen tietoisessa mielessäsi. Aluksi tunnet olosi hyväksi. ”Jes, nyt tiedän etten halua jatkaa enää näin, ja tämän on muututtava”.
Ensimmäisen kerran kun tilanne on käsillä, ja ajattelet pitäväsi rajoistasi kiinni, alitajuntasi muistuttaa sinua vanhoista uskomuksistasi. Epämiellyttäviä tunteita nousee pintaan, ja kehosi reagoi. Olo tuntuu vähintäänkin hankalalta.
Alitajuntasi ja kehosi ovat puuttuneet peliin. Tiesitkö, että tietoisessa mielessäsi on 5% prosenttia siitä kaikesta informaatiosta mitä sinulla on? Sen kapasiteetti on rajallinen, ja alitajuntasi (ja tiedostamaton mielesi) on varastoinut loput 95%. Siellä on siis lukematon määrä informaatiota, kokemuksia, tunteita ja uskomuksia ja automatisoituja toimintamalleja.
Aivojesi hermosolut ovat muodostaneet vakiintuneita, automaattisia yhteyksiä, kutsuttakoon niitä nyt poluiksi. Polut on sitä parempia kulkea mitä enemmän sitä käytetään. Eli miten kauan olet ajatellut ja toiminut samalla tavoin.
Tietyn ärsykkeen kohdatessasi sinulle nousee tuttu impulssi, tunne mikä ohjaa. Tässä tapauksessa ärsyke voisi olla työkaverin pyyntö auttaa häntä ei-kiireellisessä asiassa. Automaattinen tunteesi voi olla pelko siitä ajatellaanko sinusta jotain pahaa jos et ole saatavilla ja auta heti. Toimit muitta mutkitta jättämällä oman työsi kesken, vaikka deadline sen osalta lähestyy uhkaavasti.
Kun lähdet rikkomaan tuttua kaavaa aluksi sanoessasi ei, alintajuntasi syöttää itseäsi kyseenalaistavia ja syyllisiä ajatuksia ja saat mitä todennäköisemmin myös kehollisia reaktioita kuten jännittyneisyyttä eri muodoissaan.
(Voit tällöin rauhoittaa kehoa ja mieltä hengitysharjoituksella, mistä kirjoitan tässä postauksessa.)
On täysin luonnollista, että aluksi tietoinen ajattelu ja toiminta toisella tavalla saa alintajuntasi ja kehosi valpastumaan, ja kertomaan sinulle että ”EI NÄIN, aikaisempien tapojen muuttaminen ei ollut meidän suunnitelmissa!”
Määrätietoinen päätöksesi vaihtuu sen epäilyksi ja kyseenalaistamiseksi. Alitajuntasi alkaa nostaa tietoiseen mieleesi vanhoja uskomuksiasi ja itseäsi epäilevä, syyllistävä ja pienentävä päänsisäinen keskustelu on valmis alkamaan.
Kehosi säestää tätä vapauttamalla negatiivisten ajatustesi mukaisia kemikaaleja. Hermostostasi nousee tunne, että tämä tuntuu kaikkea muuta kuin hyvältä.
Aikaisempien tapojen muuttaminen on varmasti mahdollista, haasteet eivät ole syy luovuttaa!
Olkoonkin, että muutos tuntuu vaikealta aluksi. Mutta se ei ole missään tapauksessa syy heittää hanskoja tiskiin. Se ei tarkoita ettetkö voisi tehdä haluamiasi muutoksia itsesi kanssa. Että sinun pitäisi vain todeta olevasi sellainen ihminen, joka ei voi ajatella tai toimia toisella tavalla. Että tulet tuntemaan ja ragoimaan aina samalla tavalla. Kuten alussa jo kerroin sinulle, muutos on mahdollista. Aina.
Aivojen muovautuvuus ja kyky oppia kantaa läpi elämän. Toki se tulee huomioida, että mitä vakiintuneempi ajattelu- ja toimintatapasi on, (kenties ollut juurtuneena sinuun vuosikymmeniä), vaatii se silloin sinulta hieman enemmän työtä.
Sinä olet omien reittiesi rakentaja. Sinulla on avaimet käsissäsi luoda uusia hermosolujen verkostojen polkuja, ja vahvistaa haluamaasi. Ihan kuin minkä tahansa taidon opettelu on mahdollista, niin myös omien ajattelu- ja toiminta/reagointitapojen uudelleen opettelu/luominen.
Se vaatii paljon harjoittelua ja toistoja, koska aikaisempi tapasi on muodostanut vahvan polun. Harjoittelulla saat uutta vahvistettua, ja ottamaan ”pääpolun” paikan. Huomaat tällöin uuden tavan reagoida erilaisiin ärsykkeisiin tulevan ensisijaiseksi. Huomaat uusia tunteita erilaisissa tutuissa tilanteissa, kuin aikaisemmin ja saatat jopa ihmetellä miten oletkaan toiminut aikaisemmin toisella tavoin.
Tulee päivä jolloin huomaat, että et enää tilanteesta riippumatta sinkoa heti auttamaan kun joku jotain pyytää. Eikä Ei:n sanominen aiheuta sinussa enää automaattisesti syyllisyyden tai pelon tunteita, ja niistä kumpuavia ajatuksia. Aikaisempi automaattinen tapasi on alannut tuntua kaukaisemmalta ja vieraalta.
Päivä jolloin istutat siemenen, ei ole sama jolloin korjaat satoa.
Mitään ei kuitenkaan voi muuttaa, jos ei ole tietoinen mitä oikeasti lähtee muuttamaan. Muutosta mietittäessä avainasemassa onkin omien automaattisten ajatusten, uskomusten ja toimintapojen tunnistaminen, tiedostaminen ja kohtaaminen. Siitä voi muutosprosessi alkaa.
Ps. Olen tehnyt avuksesi MAKSUTTOMAN TYÖKIRJAN, jonka avulla voit aloittaa Sinua rajoittavien uskomusten työstämisen. Lataa työkirja täältä.
🖤Vuokko
Onko sinulla tili somessa? Toivottavasti tavataan siellä!